Avantajele și dezavantajele utilizării transcrierii medicale - MediNav

Avantajele și dezavantajele utilizării transcrierii medicale

Transcriere medicala

Share This Post

Cine realizează transcrierea medicală?‍

Transcrierea medicală este un serviciu oferit de către o categorie de angajați al unei clinici numiți popular “typisti” sau de către companiile a căror oferte se învârt în jurul domeniului medical, mai specific în cel al documentării clinice. În loc să își scrie propriile rezultate și consultații de mâna, medicii le pot dicta și să le stocheze ca fisier audio. Acest document audio poate ulterior fi utilizat de către companiile de transcriere medicală. În același timp, typisti pot oferi transcrierea rezultatului medical atât direct, în cabinet, cât și ulterior folosind fișierul menționat anterior.

Trebuie să facem însă diferența între companiile de transcriere medicală care fac transcriere manuală și cele care oferă un software sau dispozitiv. Pentru că majoritatea caracteristicilor companiilor care oferă transcriere manuală sunt similare cu cele ale unui typist angajat de către clinică, vom vorbi în special de companiile care oferă transcrierea folosind un software AI.

Pe hârtie, acest serviciu sună fantastic, mulți specialiști în domeniu migrând spre varianta transcrierii medicale, însă haideți să ne oprim și să analizăm mai atent avantajele și dezavantajele transcrierii medicale. 

AVANTAJELE

Pregătirea Medicală:

Factorul 100% predictiv al succesului celor ce oferă servicii de transcriere medicală este acuratețea cu care sunt capabili să proceseze și transcrie ceea ce a dictat medicul. Deoarece aceste transcrieri conțin un număr impresionant de termeni medicali, pregătirea medicală în prealabil este necesară.

Această pregătire medicală poate fi realizată atât prin antrenarea modelului lingvistic al softului oferit, cât și prin antrenarea cunoștințelor medicale ale typistului, dobândite prin obținerea unei diplome în domeniul medical anterior angajării.

Majoritatea companiilor care oferă servicii de transcriere medicală (inclusiv MediNav), au sotfturi antrenate cu zeci de mii de linii de text medical, toate procesate pentru a obține un model lingvistic de ultima generație, care este apoi integrat în platforma de transcriere.

Focusul pe pacient:

Capacitatea de a externaliza procesul de documentare clinică permite medicilor să-și îndrepte atenția asupra pacientului și nu asupra calculatorului/ fișei de observație. A fi prezent și a stabili contactul vizual îmbunătățește comunicarea între medic și pacient. 

Când un medic se uită la un dosar sau un ecran pe parcursul întregii vizite, spargerea gheții și construirea relației medic-pacient poate fi dificilă. 

Transcrierea medicală permite, astfel, medicilor să revină la furnizarea de servicii medicale.

Mai putine traskuri administrative:

Funcțional Creep este un termen folosit în vest pentru fenomenul în care un angajat preia tot mai multe taskuri administrative, până în punctul în care majoritatea timpului petrecut la job este consumat pe taskuri din afară pregătirii și calificării angajatului. În medicină, funcțional creep-ul este un factor important care poate determina atât scăderea calității actului medical, cât și creșterea riscului de malpraxis. 

DEZAVANTAJELE

‍Calitatea îndoielnică a acurateții:

În ciuda proceselor de verificare a calității făcute de către companiile de transcriere medicală, nu există in prezent un standard stabilit. În timp ce unele companii sunt de încredere și folosesc modele antrenate riguros, nu toate o fac, iar când vorbim de typisti, unde transcrierea este manuală, problema este și mai mare. 

Nimeni nu poate garanta cunoașterea aprofundată a termenilor medicali, iar trainingul unui typist neexperimentat poate dura până la 6 luni, perioada însemnând costuri suplimentare pentru medic/clinică.

Securitatea: 

Respectarea GDPR-ului este deosebit de importantă pentru prestatorii de servicii, în special de cei care oferă servicii medicale. Credibilitatea unei companii poate fi complet distrusă dacă aceste informații ajung în afara sistemului.

Având rezultatele medicale ale pacienților scrise într-o altă platforma sau la îndemână unei terțe persoane (typistul), e normal să ne punem problema securității. 

Preconcepții și consensuri greșite

Există consensul în lumea transcripției medicale că orice transcriere făcută de un om este superioară oricărei transcrieri automate efectuate de un computer sau un software AI. La un moment dat, acest lucru a fost adevărat, dar pe măsură ce tehnologia continuă să se dezvolte, devine clar că acum avem capacitatea de a construi sisteme inteligente artificiale care înlocuiesc capacitatea naturală a oamenilor. 

Oamenii greșesc, înțeleg greșit și permit, din greșeală, ca lucrurile să treacă prin fisuri. La sfârșitul zilei, companiile de transcriere medicală au nevoie de atat de transcriere automata AI, fara sa neglijeze insa componenta umană si curarea manuala a datelor.

Concluzie: 

În concluzie, softurile de transcriere medicală preiau cea mai presantă povară a medicilor: documentarea. Aceste softuri sunt capabile să ia un fișier audio înregistrat și să îl convertească în timp real în un document text, gata de introdus în EHR. Ele nu scutesc medicii de datoriile lor clinice, ci încearcă să preia din responsabilitățile administrative. 

Adevărată nevoie a medicilor este însă, este un software medical sigur și eficient, care nu doar procesează și transcrie informația medicală, ci de unul capabil să înțeleagă și să reinterpreteze informația dictată, de multe ori dezordonat, într-un document organizat și standardizat. 

Tehnologia Natural Language Processing, care stă la baza Asistentului MediNav, este considerată de mulți specialiști în domeniu că fiind puntea prin care limbajul vorbit natural și documentarea standardizată se pot conecta.

Dacă ești curios să afli mai multe despre tehnologia care stă în spatele asistentului MediNav poți citi mai multe aici.

Vrei să încerci și tu un soft de transcriere medicală? Încearcă Asistentul MediNav linkul.

Andrei Moldovan
Author: Andrei Moldovan

More To Explore

O introducere în universul MediNav pe scurt

Pentru folosirea aplicației îți recomandăm să folosești Google Chrome sau Edge.  Odată ce te-ai logat, pe pagina de Home vei vedea un scurt tutorial video cu funcțiile de bază ale

Compila questo modulo per ottenere i tuoi 10 esami gratuiti al mese su MediNav


Completați formularul de mai jos pentru a fi contactat in legatura cu contul MediNav


Completați formularul pentru a beneficia de abonamentul Gratis 10 !