Despre burnout-ul medical si cum il putem evita - MediNav

Despre burnout-ul medical si cum il putem evita

Share This Post

Nu este de mirare că echilibrul dintre viața profesională și cea privată a devenit un subiect fierbinte în ultimii ani. Jumătate dintre europenii care muncesc s-au confruntat cu epuizarea (burn-out)la locul de muncă, iar un raport recent al Harvard a numit epuizarea medicilor “o criză de sănătate publică”. Echilibrul dintre viața profesională și cea privată a medicilor nu este un lux, este necesar atât pentru medici cât și pentru pacienții lor.

Sfaturi pentru îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a medicilor:

Există multe modalități de a vă îmbunătăți echilibrul între activitățile personale și cele profesionale. Iată șase sfaturi pentru îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a medicilor:

1) Integrați Introspecția

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată a medicilor este imposibil dacă sunteți pe pilot automat. Sunt destule forțe exterioare care concurează pentru atenția dumneavoastră, încât modul implicit de practicare a medicinei va fi o derivă constantă spre epuizare. 

Pentru a vă păstra perspectiva, ar fi bine să integrați introspecția, adică timp pentru a vă pune la îndoială presupunerile și pentru a crește conștiința de sine. Pentru a face acest lucru este necesar să vă distanțați atât mental cât și emoțional între dumneavoastră și muncă dumneavoastră. 

Dacă nu aveți deja o practică introspectivă, încercați-o pe aceasta, inspirată de un studiu publicat în Harvard Business Review. O dată pe lună, petreceți 30 de minute scriind pentru a reflecta asupra următoarelor întrebări: 

  • Care sunt sursele de stres din viața mea personală și profesională?
  • Ce nu este în echilibru?
  • Cum îmi afectează răspunsurile la primele două întrebări activitatea mea ca medic?
  • Cum îmi afectează răspunsurile la primele două întrebări viața personală?
  • Care este prioritatea mea cea mai importantă?
  • Ce sacrific pentru această prioritate?

După ce ați făcut un pas înapoi pentru a reflecta, încercați să implementați 1-3 acțiuni pentru a influența răspunsurile la aceste intrabari în următoarea săptămână.

2) Exersați să spuneți “nu”

Cât de plină este agenda dumneavoastră? Cât de esențiale sunt elementele din acel calendar? 

Iată o modalitate rapidă de a verifica:

   Întrebați-vă: “Dacă aș chiuli de la această întâlnire, s-ar întâmpla ceva teribil?”

Mulți medici sunt dornici mulțumească pe toată lumea, iar pregătirea medicală încurajează să lași deoparte nevoile tale și să dai celorlalți mereu mai mult. Deși altruismul este admirabil, nu puteți oferi nimic dintr-un rezervor gol. 

Deveniți pricepuți să spuneți “nu” rapid și “da” încet. Dacă acest gând vă sperie, încercați mai întâi într-un cadru cu miză mică: 

“Nu, nu pot veni la petrecerea de weekendul viitor”. 

“Nu, nu vreau să fac parte din acel comitet”. 

Timpul este cea mai prețioasă resursă a dumneavoastră, așa că fiți selectiv cu privire la locul în care îl investiți. 

3) Dați prioritate bunăstării, alimentației și somnului

O replică celebră foarte frecvent auzită de cei care zboară cu avionul este : “Puneți-vă propria mască de oxigen înainte de a-i ajuta pe alții”. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că medicii nu reușesc să-și prioritizeze sănătatea. 

Programează din timp vizitele de rutină, analizele de laborator, vaccinările și îngrijirea dentară și oftalmologică. Creează un plan pentru a face ca alegerile sănătoase privind alimentația să fie normă și nu excepția. Folosiți-vă pauzele de prânz pentru a vă îndepărta de calculator și a face o plimbare de 15 minute sau pentru a vă conecta cu un coleg. 

Amintiți-vă că cercetările au asociat somnul insuficient cu mai multe boli și afecțiuni cronice, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea și depresia. Echilibrul dintre viața profesională și cea privată a medicilor începe de obicei cu un somn sănătos.

4) Renunțați la sentimentul de vinovăție

Vorbind de somn, este greu să vă stabiliți prioritățile atunci când vă simțiți vinovat că faceți prea puțin. Gândul “ar trebui să fac mai mult” este una dintre cele mai mari bariere în calea echilibrului dintre viața profesională și cea privată. Profesioniștii din domeniul medical sunt îndoctrinați într-o cultură a sacrificiului de sine, ceea ce face ca această tendință să fie dificil de deprins. 

Iată un sfat de la Mehvish Khan, MD, care a scris despre echilibrul dintre viața profesională și cea privată în calitate de medic și mamă: 

“Decideți în mod conștient să nu vă mai faceți griji atunci când alegeți între două lucruri. Nu puteți fi fizic în două locuri diferite în același timp. Avem responsabilități individuale diferite. În calitate de medic, rolul meu este să văd pacienți și să ofer un serviciu. În mod similar, ca mamă, am multe responsabilități vitale de îndeplinit în acest rol. A fi bântuită de sentimentul de vinovăție este un deserviciu pentru toate părțile implicate.”

5) Optimizați fluxul de lucru al EHR(Electronic Health Record)

În medie, medicii petrec peste 65% din timpul de muncă, ocupându-se de birocrație și sarcinile administrative, inclusiv multe ore în EHR. Echilibrul dintre viața profesională și cea privată a medicilor înseamnă să termine fișa pacientului la clinică, dar acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut. 

Tehnologia se schimbă în mod constant, iar fluxul de lucru din EHR ar trebui să se schimbe și el. Rezervați-vă timp regulat pentru a revizui ceea ce funcționează și unde ați putea fi mai eficienți. Utilizați funcțiile EHR ca șabloane. Descoperiți dictarea mobilă instantanee și folosiți-o pentru a vă completa notițele în sala de examinare. Renunțați la perfecțiune. Cronometrează-te și angajează-te să completezi documentația mai repede.

6) Luați-vă un sabat tehnologic

Optimizați tehnologia la serviciu, dar luați o pauză când sunteți acasă. O dată pe săptămână, rezervați-vă un timp fără internet sau un “sabat tehnologic”. 

Sabatul tău tehnologic poate fi scurt, de o oră, sau lung, câte o zi, dar onorați punând deoparte smartphone-ul, laptopul sau tabletă pentru o perioadă prestabilită. Dispozitivele noastre au devenit instrumente de muncă, iar tu ești la doar un click distanță de un e-mail de lucru, de un mesaj sau de o sarcină ori de câte ori ești online.

Folosiți timpul fără tehnologie pentru a lăsa deoparte factorii de stres legați de muncă și pentru a va bucura de natură.

Andrei Moldovan
Author: Andrei Moldovan

More To Explore

O introducere în universul MediNav pe scurt

Pentru folosirea aplicației îți recomandăm să folosești Google Chrome sau Edge.  Odată ce te-ai logat, pe pagina de Home vei vedea un scurt tutorial video cu funcțiile de bază ale

Compila questo modulo per ottenere i tuoi 10 esami gratuiti al mese su MediNav


Completați formularul de mai jos pentru a fi contactat in legatura cu contul MediNav


Completați formularul pentru a beneficia de abonamentul Gratis 10 !